Opbaarplank en Uitvaartwade

Keuzevrijheid Bij Een Persoonlijk Afscheid.

Zelf een uitvaartkist, opbaarplank, uitvaartwade of uitvaartmand kopen? Het kan en mag gewoon. Hiermee bespaar je niet alleen op de kosten van de uitvaart, maar je maakt het afscheid ook persoonlijk. Keuzevrijheid bij een persoonlijk afscheid is ons motto. Schwarte Uitvaartondersteuning is 24/7 bereikbaar voor persoonlijk advies en directe hulp.

Uitvaartwade

In Nederland is bij wet vastgelegd dat bij een uitvaart een lijkwade gebruikt mag worden om de overledene in te wikkelen. Zowel bij een crematie als bij een begrafenis kan een wade een alternatief zijn voor een kist. Een uitvaartwade is gemaakt van natuurlijke materialen en verkrijgbaar in een brede prijsrange.
Wat is een wade of Uitvaartwaden?

Wade, lijkwade en uitvaartwade zijn termen die we gebruiken voor het beschrijven van een doek om een overleden persoon in te wikkelen. Een lijkwade is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, zijde, hennep of bamboe. De overledene wordt zo ingewikkeld dat de contouren van het lichaam niet goed te zien zijn. Gedurende de opbaring en uitvaartceremonie mag het bovenste gedeelte van de wade openblijven, zodat het gezicht van de overledene zichtbaar is. Tijdens de begrafenis of crematie moet de wade volledig gesloten zijn.

Personen kiezen voor een lijkwade in plaats van een kist omdat de overledene dichterbij voelt. Het afscheid wordt hierdoor persoonlijk en intiem. Bovendien nodigt een wade uit tot aanraking. Daarnaast ervaren nabestaanden het inwikkelen van de overledene in de uitvaartwade als een ceremoniële handeling. Dit kan troostend werken en bijdragen aan de verwerking van het verlies.

Begraven in een Uitvaartwade

In het besluit op de lijkbezorging is door de overheid bij wet vastgelegd dat begraving of crematie mag plaatsvinden zonder kist, mits de overledene zich bevindt in een ander omhulsel. Bij een begrafenis zal het omhulsel gemaakt moeten zijn van biologisch afbreekbare materialen die het doel van de begraving niet belemmeren.

Een opbaarplank of draagbaar

Het is verplicht om een opbaarplank te gebruiken bij een lijkwade. De overledene ligt gewikkeld in de wade op de draagbaar. Het vervoer van de overledene kan daardoor met respect plaatsvinden. Een opbaarplank of draagbaar is verkrijgbaar in verschillende materialen. Dit kan een simpele houten plaat zijn met handvatten, maar bijvoorbeeld ook een gevlochten mand.

Wil je een Opbaarplank en Uitvaartwade kopen?

Mocht je besluiten om een uitvaartwade te kopen dan is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over het materiaal en de kleur van de wade en of deze passend zijn bij de draagbaar. Daarnaast speelt budget een rol. Een lijkwade is verkrijgbaar vanaf ongeveer 250 euro en kan meer dan 800 euro kosten. Vooral de materiaalkeuze bepaalt de hoogte van de prijs.